25.7 C
Singapore
Saturday, December 21, 2024

Likya Yolu Rehberi

Ad Astra felsefesini Türkiye’de bireysel olarak deneyimlemenin en doğrudan yolu Kabak’tan, Patara’ya ve nihayetinde Satürn Komünü’nün kurulduğu yere ulaşarak Lykía Campaign‘i gerçekleştirmektir.

1 – Likya Yolu Kaç Km?
Öncelikle bilmeyenler için Likya Yolu, ülkemizin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu. 2015 yılına kadar uzunluğu 509 km idi. O zamanlar Hisarçandır Köyü’nde bitiyordu, ancak yeni eklenen rotalarla birlikte uzunluğu 535 km’ye ulaştı ve Geyikbayırı mevkiinde sona eriyor. Fethiye’den başlayıp Antalya’da son bulan bu tarihi yürüyüş rotası, Teke Yarımadası’ndaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş.


2 – Likya Yolu Yürüyüşü Kaç Gün Sürer?
Buna cevap vermek oldukça güç, zira bu tamamen size bağlı. Ancak son hali ile ortalama 21 günde tamamlandığını söyleyebiliriz. Günlük ortalama 25 km’yi baz alabilirsiniz. Ancak bazı günler bunu 40 km’lere çıkarıp, bazı günler ise 6-8 km’lere indirebilirsiniz. Bu haliyle 21 gün gibi bir sürede bitirebilirsiniz.


3 – Likya Yolu Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler
Trekkingde önemli olan şeyin vücut sağlığı olduğunu düşünürsek, buna uygun rahatlıkta giyim malzemeleri başı çekiyor. Ayrıca yer yer kamp kuracağınız için de kamp malzemelerinizi de yanınıza almalısınız. Şöyle bir sıralayacak olursak; yürüyüş botu (havanın sıcak olmasından ziyade, bileğinizin kapalı olması önemli), su matarası, düdük (olur da gruptan ayrılır veya kaybolursanız diye), çakı (her eve lazım), şapka, rüzgarlık ve yağmurluk, sırt çantası, dudak ve güneş kremi, el feneri ve kafa lambası, uyku tulumu, mat, ilkyardım çantası, dayanıklı bir pantolon ve şort, kibrit ve tabi ki harita.


4 – İşinize Yarayacak Şeyler
Yola çıkmadan önce Kate Clow’un Likya Yolu isimli kitabını mutlaka okumanızı öneriyoruz. Bununla birlikte “Likya Yolu” isimli mobil uygulamayı iOS cihazınıza indirebilirsiniz. Likya Yolu resmi mobil uygulaması olan Likya Yolu, hem ücretsiz hem de Türkçe. Üstelik GPS ile çalıştığından internetin olup olmaması pek bir önem taşımıyor. Detaylı haritalar, ilgi çekici noktalar, kalacak yerler, kısacası Likya Yolu ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı bir rehber niteliğinde bu uygulama. Facebook’ta yer alan “Likya Yolu – Lycian Way” isimli gruba da katılabilirsiniz. Burada yürüyüşte olan kişilerin paylaşımlarını takip edebilir ya da yardımlaşabilirsiniz.


5 – Likya Yolu’nda Görülmesi Gereken Antik Kentler
Likya Yolu üzerinde yanılmıyorsak 19 tane antik kent bulunuyor. Baştan sona yürümeyi planlıyorsanız hepsini görün elbette. Ancak kısmi bir rota izliyorsanız, izlediğiniz rotaya göre şimdi sıralayacağımız antik kentleri rotanıza mutlaka eklemeye çalışın deriz; Pınara Ören Yeri, Letoon Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti, Antiphellos Antik Kenti, Simena Antik Kenti, Myra Antik Kenti, Olimpos Antik Kenti ve Phaselis Antik Kenti.


6 – Su Konusuna Dikkat!
Su konusuna ayrı bir parantez açmak gerektiğini düşündük. Zira bazı etaplar bir hayli uzun olacak ve siz su temin edecek hiçbir yer bulamayacaksınız. Özellikle Karaöz Koyu’ndan Adrasan’a kadar hiç su yok. Bu rotada su oldukça değerli. Dolayısıyla su stoğunuzu çok iyi yapmalısınız. Ne kadar güvenilir bilemiyoruz ama su arıtma aparatlarından ya da suya mineral katan tozlardan temin edebilirsiniz. Yalnız, bunları da iyice bir araştırmanızda fayda var.


7 – Kamp Alanları ve Konaklama
Seçtiğiniz güzergaha göre, pansiyon ve motellerde kalabilir ya da şanslıysanız köylülerin evinde misafir olabilirsiniz. Ancak şu bir gerçek ki, çadır kurmak zorunda kalacaksınız. Size önerebileceğimiz belirli bir kamp alanı elbette yok. Sadece hava kararmadan 2 saat önce kamp kuracağınız yere ulaşmış olmayı hedeflemeli, su kaynağına yakın olmalı, mümkünse daha önce çadır kurulmuş bir yere kamp yapmanızı tavsiye ederiz. Hava kararmadan çadır kurma işleminiz bitmiş olsun. Tek bir tavsiye; aldığımız duyumlara göre Gelidonya Feneri’nin orada kamp kurmanız önerilmiyor. Geceleri akrepler cirit atıyormuş etrafta. Bizden söylemesi.


8 – Yeni Rotalar
Her sene Mayıs ayında Kate Clow Derneği ekibi, sponsorlar ve gönüllü gezginler tarafından Likya Yolu şöyle bir elden geçiriliyor. Patikalar temizleniyor, kontrol ediliyor ve tabelalar düzenleniyor. Belediyeler de boş durmuyor elbette. Böylesine bir cevheri büyütmek için yeni rotalar ekliyorlar. Hoyran, Çıtdibi ve Geyikbayırı, Likya Yolu’na yeni eklenen 3 rota. Yeni rotaların özellikle köylerden geçmesine dikkat edilmiş, bu sayede yerlilerin de turizm potansiyeline dahil olması amaçlanıyor. İşin güzel tarafı ise artık Likya Yolu’nda yürüyenler köylülerin evlerinde kalabilecekler ve o enfes köy yemeklerinin tadına doyasıya varabilecekler.


9 – En Güzel Manzara
Oldukça göreceli olmakla birlikte, bize göre Likya Yolu üzerindeki en güzel manzara Gelidonya Feneri’ne ait. Zaten 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası seçilmiş Gelidonya Feneri. İkincisi ise elbette ki başlangıç noktasından 1 saat sonra karşınıza çıkacak olan Ölüdeniz manzarası. Demre güzergahındaki manzaralar ise her zaman başımızın tacı. Sizin için en güzel manzara hangisi ise yorum bölümüne bırakabilirsiniz.


10 – Dikkat Edilmesi Gerekenler
Su! Suya dikkat edelim. Kondisyonunuzun sağlamlığından emin olun. Kamp malzemeleri, vs. derken sırtınızda 15 kilo ağırlıkla yürüyecek, yer yer bayır yukarı tırmanacaksınız. Ağırlık yapan konserve yiyeceklerden ziyade, enerji verici yiyecekler alın yanınıza. Hem daha çabuk kana karışırlar hem de az yer kaplarlar. Mola yerlerinin aktif çalışıp çalışmadığından da emin olun. 15 km yol yürüyüp aç-susuz kalmayın sonra. Ve mümkünse bir grupla ya da rehberle yola çıkın.

Likya Yolu

En fazla turist çeken alanlardan bir tanesi olan Likya Yolu, aynı zamanda da 600 km uzunluğuyla da oldukça önemli bir yürüyüş yolu olarak adlandırılmaktadır. Likya Yolu, Fethiye sınırlarından itibaren başlayarak, Antalya’ya kadar süren bir konumda yer almaktadır. Patikalar halinde olan bu yürüyüş yolunun aynı zamanda da farklı antik kentleri görme fırsatı yarattığı da ifade edilmektedir. Bu yolun meydana getirilmesine dair çalışmalar 1992 yılında başlamıştır. Bu çalışmalar 1999 yılında sonlandırılmış ve Kate Clow tarafından herkesin kullanımına açılmıştır.

Patara Limanı’ndan başlayan bu yürüyül yoluna dair ilk izlenimler 1994 yılına dair gündeme gelmiştir. Stadiasmus Patarensis adı altında var olan bir yazıtın Prof. Dr. Sencer Şahin tarafından tercüme edilmesi sonrasında ilk adımlar atılmıştır. Bu yazıt içerisinde MÖ 43 yılında bölgeye adını veren Likya’nın Roma İmparatorlüuğu eyaleti olduğu anlaşılmıştır.

Likya Yolu farklı kişiler ve eserler tarafından Dünya genelindeki en büyük 10 yoldan bir tanesi olduğu ifade edilmektedir. Aynı zamanda da bu noktanın içerisinde konaklanacak alanlar da yer almaktadır. Bu yolun bakımı da gönüllü kişiler ve kuruluşlar tarafından da ifade edilmektedir.

Likya Yolu 5 farklı parkur olarak kendini göstermektedir.

Olympos, Musa Dağı, Lost City parkuru ortalama olarak 5 saatlik bir yürüyüş mesafesine sahiptir.

Olympos, Çıralı, Ulupınar Parkuru ise Olympos’tan başlayarak Çıralı’da son bulan bir rota olarak adlandırılmaktadır. Burası da 5 saat boyunca yürüyüş yapılacak konumdadır. Daha çok doğal güzellikleri içermektedir. Ağaçlar, dereler ve lokantalar ile herkes tarafından bilinen düzeyde de yer almaktadır.

Olympos ile Adrasan arasındaki mesafede de Musa Dağı’na tırmandıktan sonra burada yer alan Kayıp Şehri gezme şansı ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda da Adrasan Sahili’nde de bu parkur son bulacaktır. Ortalama olarak 7 saat süren bir gezinti şansı tanımaktadır.

Likya Yolu Haritası

Olympos ile Cennet Parkuru da tarihi buluntuları keşfetmek için sahil boyunca süren bir rotasyondur. Aynı zamanda da kaya tırmanışı yapmak isteyenler için de idealdir. Ceneviz Koyu’nda da son bulmaktadır.

Karaöz ile Adrasan Parkuru da Gelidonya Feneri’nden geçerek farklı adaları keşfetmeyi sağlayan bir konumdadır.

Likya yolu harita Fethiye Ovacık – Uzunyurt köyünde başlayarak Antalya’ ya 20 km mesafede bulunan Geyikbayırı beldesinde son bulmaktadır. Likya yolu haritası ayrıntılı olarak resimde gösterilmiştir.

Güzergah üzerinde 2007 yılının Türkiye’ nin en güzel manzarası seçilmiş olan Gelidonya Feneri bulunmaktadır. Daha birçok mükemmel manzara Likya yolu yürüyüşünde size eşlik etmektedir.

Likya Yolu Kaç Kilometre?

Fethiye ve Antalya arasında bulunan tarihi Likya yolunun uzunluğu ortalama 555 km dir. Likya yolu günlük yürüme mesafesine bağlı olarak 25 ila 40 gün aralığında sürmektedir.

Likya Yolu Nerede?

Likya yolu Fethiye Ovacık’ ta bulunan “Likya Yolu Başlangıç Noktası” tabelasının bulunduğu noktadan başlar. Likya yolunun bitiş noktası ise Antalya merkeze yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan Geyikbayırı beldesidir.

Likya yolu yürüyüş etaplarına Fethiye den başlamak isterseniz Dalaman Havaalanını, Geyikbayırı noktasından başlamak isterseniz de Antalya Havaalanını tercih etmelisiniz.

Satürn Komünü

Likya Yolu Yürüyüş Rotası

Likya yolu yürüyüş rotası, Likya yolu yürüyüşçüleri tarafından genellikle yürüyüş yolu etaplarını 2 bölüme ayırarak yürümeyi tercih ediyorlar.

Birinci bölüm; Fethiye Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Ovacık köyü, Kabak Koyu, Dodurga, Sdyma Antik Kenti, Pınara Antik Kenti, Letoon Antik Kenti, Xanthos Antik kenti, Patara Plajı ve Patara Antik Kenti, Kalkan, Sarıbelen köyünü kapsamaktadır.

İkinci bölüm ise; Antiphellos Antik kenti, Kaş, Apollo Antik Kenti, Simena (Kaleköy), Demre, Myra Antik Kenti, Limyra Antik Kenti, Rhodiapolis Antik Kenti, Gagai Antik Kenti, Melanippe Antik Kenti, Finike, Gelidonya Burnu (Taşlık Burnu), Adrasan, Olympos, Çıralı, Phaselis Antik Kenti ve Geyikbayırı beldesini kapsamaktadır.

Likya Yolu Etapları

Likya yürüyüş yolunun belirlenmiş herhangi bir etabı yoktur. Likya yolu etapları, kendi belirlediğiniz mesafelerde günlük yürüyüş rotanızı kendiniz belirleyebilirsiniz.

  • Hisarönü (Ovacık)
  • Faralya
  • Kabak Koyu
  • Alınca
  • Yediburunlar
  • Gavurağılı
  • Patara
  • Kalkan
  • Sarıbelen
  • Gökçeören
  • Kaş
  • Kekova
  • Demre
  • Alakilise
  • Finike
  • Gelidonya Feneri
  • Adrasan
  • Olympos
  • Çıralı
  • Tekirova
  • Gedelme
  • Geyikbayırı

Likya Yolu’nda kaybolduğunda AdaMap karekodları sana yol gösterecek… Ve belki yol, haritanın ötesini de gösteriyor olabilir… Follow the white rabbit!

Likya yürüyüş yolu etaplarında rota, Boğaziçi köyü, Patara ve Çıralı bölgelerinde 2 ayrı alternatif yola ayrılmakta ve sonrasında da bu alternatif yollar birleşmektedir.

Likya yolunun tamamını tek seferde yürümek isteyen doğa sporları severlerin yolculuğu ortalama olarak 25-40 gün kadar sürmektedir.

Likya Yolu’yla ilgili rota bilgilerine AdaMap‘ten ulaşabilirsiniz:

Kaynak: AdaMap, yerelnet.org, neredekal.com

Ad Astra
Ad Astrahttps://www.adastraa.net
Per aspera ad astra! The Ad Astra platform has transformed into a decentralized hub of creativity and collaboration. This decentralized approach empowers creators to express their ideas without the constraints of traditional structures, embodying the true spirit of the Ad Astra Community.

Latest

Pitcairn Update (v2.1)

On the 5th of November 2024, exactly one year...

Navigating the Web3 Wave in Singapore

As the plane descended over the shimmering skyline of...

Dönencede Sayhalar: Kasım – 2024

Birbirine benzeyen ailelerde büyümüş, aynı yollardan geçmiş, aynı insanları...

Don't miss

Pitcairn Update (v2.1)

On the 5th of November 2024, exactly one year...

AdAstraa.Net Pitcairn (v2.1) Güncellemesi Başarıyla Tamamlandı

You can quickly translate the update announcement into your...

Adastraa.net – Pitcairn Update (v2.1) Announcement!

We're pleased to announce that a major website update,...

Embracing Mortality, Celebrating Life: “1001 Nights Project”

Embracing Mortality, Celebrating Life: "1001 Nights Project" Raffles Place, SINGAPORE We...

Ad Astra Manifestosu

Bu şiir, 26 Ağustos 2020 gecesi Twitter’da, #perasperaadastra hashtagi...

Pitcairn Update (v2.1)

On the 5th of November 2024, exactly one year after we announced the International Roadmap, the Pitcairn Update (v2.1) was successfully completed at a...

Lessons from the Sea that Never Stops

This article has been translated from the original language (Indonesian) into English. Pantai Selong Belanak, Lombok The sea always holds untold stories, as if life is...

AdAstraa.Net Pitcairn (v2.1) Güncellemesi Başarıyla Tamamlandı

You can quickly translate the update announcement into your preferred language by using the panel in the upper right corner. English booklet providing...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here