You can quickly translate the update announcement into your preferred language by using the panel in the upper right corner. English booklet providing detailed coverage of the Pitcairn (v2.1) update will be released on AdAstraa.Net later this month.
Pitcairn (v2.1) Güncellemesi
International Roadmap’i duyurduğumuz tarihten tam olarak bir yıl sonra, 5 Kasım 2024’te Pitcairn (v2.1) güncellemesi beklentilerin de ötesinde bir hızla başarıyla tamamlanmıştır. Süreçle ilgili bu ay içerisinde kapsamlı bir İngilizce booklet AdAstraa.Net üzerinden yayınlanacaktır.
Bugün itibarıyla gelecek 10 yıla yayılan Roadmap’in reel hedeflerinin önüne geçmiş bulunuyoruz. Bu vizyonu sahiplenen ve fikirleriyle Ad Astra ekosistemine doğrudan ya da dolaylı biçimde yeni değerler ekleyen herkese teşekkür ederiz.
AdAstraa.Net’in kuruluşundan bu yana aldığı en kapsamlı güncellemeye, “gezegenin ulaşılması en uzak yeri” olarak görülen Pitcairn’in adı verilmiştir. Pasifik’te yer alan, birbirlerinden yüzlerce kilometre uzaklıktaki bu ada grubu, Moby Dick’in yazılmasında ilham kaynağı olmuş, 18. yüzyılda Bounty isyancılarına ev sahipliği yapmıştır. Gezegenin bu izole yerine verilen referansın ardında, Web3 vizyonu doğrultusunda Ad Astra’nın siber alanda yaratıcı-merkeziyetsiz ve reel dünyayla bütünleşmiş bir dinamik üretim alanı oluşturma düşüncesi yatmaktadır. Neo-Beat’in etkin olduğu 2013-2020 dönemindeki birikimler ve o süreçte uygulamaya geçirilen projeler, bu vizyonun şekillenmesinde doğrudan etkili olmuştur.
Bu güncellemeyle öncelikli olarak aşağıdaki alanlara yoğunlaşılmıştır:
-Web3 uygulamaları
-Geliştirilmiş kullanıcı arayüzü
-“Etkinlikler” ve “AdaMap” uygulamaları
-Kişiselleştirilmiş kullanım deneyimi
-Çok dilli bileşenler
-Gerçek zamanlı içerik paylaşım araçları
-Uluslararası komüniteler
Bazı güncellemeler aşamalı olarak etkinleştirileceği için bu başlığa eklemeler olacaktır.
Per aspera ad astra
Neo-Beat çevresindeki Hector çılgınlığına benzer bir işlev üstlenen, kökeni antik Roma döneminin metinlerine dayanan “Per aspera ad astra”, bu çevrenin kurucu değerlerinin biçimlendiği ilk dönemlerinden itibaren Ad Astra çevrelerinin mottosu olmuştur. Dünyanın çok farklı ülkelerinde bu heyecanı duyumsayan kişiler; bu söz üzerinden bir araya gelmiş, özgün üretimler gerçekleştirmiş ve ilham verici öykülerin parçası olmuşlardır.
Ad Astra ekosisteminin faaliyetlerini yoğunlaştırdığı bölgelerde kelebek etkisiyle bu sözün kullanımının çok arttığı gözlenmiştir. Bir noktada bu mottonun neyi ifade ettiği, insanların neden bu sözün dövmesini yaptırdıkları -kuşkusuz her birinin bireysel bir motivasyonu vardır- unutulmuştur. Ama biz bu -unutulmuş- nedeni güçlü bir şekilde tekrar anımsatacağız.
Google Trends verilerine göre, “Per aspera ad astra” ifadesinin 2004-2024 döneminde küresel boyutta kullanımı büyük oranda yatay seyrederken, Türkiye’de 2017’de Neo-Beat’in bu mottoya vurgu yapmaya başlamasıyla belirgin bir artış gözlenmiştir. 2020’de AdAstraa.Net’in kurulması ve Ad Astra Manifestosu’nun online olarak Twitter’da yüzlerce kişinin katılımıyla yazılmasıyla kelebek etkisi yayılmış, 2022 sonrasında ise bu etki bir tsunamiye dönüşmüştür.
Dil
-Ad Astra ekosistemindeki çevreler arasında kullanımı en yaygın ortak dil olduğu için iletişimi kolaylaştırma adına sitenin ana dili İngilizceye çevrildi.
-AdAstraa.Net’in desteklediği dil sayısı 23’e yükseltildi. Site yazarları ve içerik üreticileri bu 23 dilde yazılarını paylaşmaya devam edebilecek, yorum yazabilecek ve diğer yazarlarla ortak içerik üretebilecekler. Teknik durumlarda, bu dillerin tamamı için destek-geri bildirim sağlayacağız.
-Sitenin varsayılan dili, otomatik olarak site yazarlarının ve kullanıcılarının, giriş yaptıkları tarayıcının konumuna göre belirlenecek. Genel duyurular ise ağırlıklı olarak İngilizce olacak. Duyuruları tercihinize göre kendi ana dilinize anlık olarak çevirebilirsiniz. Çoklu dil modeline geçme nedenimiz, farklı ülkeler ve kültürler arasındaki duvarları kaldırma isteğimizdir.
Uygulamalar ve Web3
–AdaMap uygulaması Güneydoğu Asya bölgesi için kapsamlı bir güncelleme aldı. Ho Chi Minh City, Singapore, Bangkok ve Jakarta gibi şehirlere onlarca yeni yer eklendi.
-Uygulamadaki konumların bulunmasını kolaylaştırmak için haritaya “Bölgeler” sekmesi eklendi. AdaMap uygulaması bu bölgedeki takipçilerin içerik girişine imkan tanıyacak biçimde güncellendi.
-Ad Astra ekosistemi ve vizyonuyla ilişkili etkinliklerin listelendiği AdaMap’i bütünleyen “Etkinlikler” uygulaması aktifleştirildi. AdAstraa.Net kullanıcıları bu uygulamaya yeni etkinlikler ekleyebilir, etkinlik konumlarına erişebilir, duyurulan etkinlikleri takvimleriyle senkronize edebilir veya mevcut etkinliklere yorumda bulunabilirler. Henüz erken erişim sürecinde olan bu uygulama üzerinden Zoom gibi platformlardaki webinarlara da katılım ve kayıt imkanı olacaktır.
-The New York Times, CBS, Reddit, Yahoo Sports, Gamesradar, Variety, Buzzfeed,Wired platformlarından 7/24 haber akışı sağlayan AdaNews uygulamasının yeni arayüze adaptasyonu sağlandı. Haber filtreleri kapsamlı biçimde gözden geçirilerek içerik kalitesi artırıldı.
-AdAstraa.Net okurlarının ilgi alanlarına göre algoritması sistematik olarak güncellenen bu uygulama aracılığıyla okurların en hızlı biçimde bilgiye erişimini sağlamak amaçlanıyor.
-Ad Astra ve Neo-Beat çevrelerinden video akışının sağlanacağı uygulama siteye eklendi. Benzer formatta tematik fotoğraf galerileri de yakında aktifleşecektir.
–Web3 kapsamında değerlendirilebilecek uygulamaların sadece geliştiricilere açık olacak biçimde siteye entegrasyonu sağlandı. Kapalı BETA sistemi nedeniyle bu uygulamaların erişimi hedeflenen noktaya ulaşıldığında sırasıyla sitedeki içerik üreticilerine, site okurlarına ve en sonunda bütün Ad Astra takipçilerine açılacaktır. Ad Astra’nın önümüzdeki bir yılda odak noktası sosyal medya değil bu uygulamaların kapalı BETA sürecinde geliştirilmesi olacaktır. Bu nedenle Web3 süreciyle ilgili detaylar ancak kapalı BETA süreci tamamlandıktan sonra duyurulacaktır.
-Web3 Roadmap’in vizyonu paylaşıldı: https://www.adastraa.net/web3/
Optimizasyon
-AdAstraa.Net’in 2020-2024 dönemi sürümü, beatkusagi.com’a oranla birçok iyileştirmeyi ve yeni uygulamaları içinde barındırıyordu. Web2 standartlarında optimize edilmiş sitenin o versiyonu, o dönemin yol haritası doğrultusunda belirlediğimiz hedeflere ulaşmamıza yardımcı oldu. Ancak önümüzdeki birkaç senede International Roadmap’in hedeflerine ulaşmak ve aktifleştirmeyi düşündüğümüz Web3 uygulamaları için daha gelişmiş bir sisteme ihtiyaç duyuluyordu. Bu nedenle sitenin eski sürümünü güncellemek yerine sil baştan kurgulamayı ve birçok kodu yeniden yazmayı tercih ettik. Bunu gerçekleştirirken veri tabanını, içerikleri ve siteye entegre edilmiş özelliklerin tamamını korumakla birlikte çok sayıda yeni uygulamayı ve özelliği etkinleştirdik.
-Geçiş süreci nedeniyle sitenin performans açısından tam potansiyeline ulaşması birkaç ayı bulacaktır. Bu duyurunun paylaşıldığı esnada dahi bazı uygulamaların güncellenmesi sürmektedir. Bu süreç boyunca Ad Astra çevrelerinden gelen geri bildirimlere göre sitenin optimizasyonu ve yeni uygulamaların entegrasyonu üzerinde çalışmaya devam edeceğiz.
Kullanıcı Arayüzü
-Sitenin kullanıcı arayüzü ve teması tamamen değiştirildi.
-Site yazarları, içerik üreticileri ve editörleri için daha kişiselleştirilmiş kullanıcı profilleri oluşturuldu.
-Değişen öncelikler göz önünde bulundurularak site haritası yeniden yapılandırıldı.
-Sayfa tasarımları daha modern bir görünüme kavuşturuldu. Sosyal medya akışının interaktif olarak sitedeki gönderilere taşınabilmesi için yeni pratik özellikler eklendi.
Ad Astra Ekosistemi
-Ad Astra ekosistemi ve uluslararası çevrelerle ilgili 2025’in ilk yarısında kapsamlı bir duyuru gerçekleştirilecektir.
-AdAstraa.Net üzerinden İngilizce yayınlanacak Pitcairn (v2.1) Update ile ilgili “Booklet”te Ad Astra ekosisteminin vizyonuna ve International Roadmap’le ilgili bazı detaylara yer verilecektir.
-Merkeziyetsizlik prensibi ve Web3 vizyonu doğrultusunda Ad Astra’nın aktif projelerinde yer almak için başvuran/inisiyatif alan mikro ekipler öncelikli olarak AdAstraa.Net üzerinden kendi aralarında tercih ettikleri araçlar aracılığıyla organize olacaklardır. Bu ekipler için web sitesinde dışarıya kapalı çalışma alanları oluşturulacaktır. Bürokratik bir merkezin oluşturulmasına izin verilmeyecektir.
-AdAstraa.Net’te reklam içeriklerine, ürün satışına ve ticari amaçlı bir PR çalışmasına yer vermeme politikamızı 2025 yılında da devam ettireceğiz.
-Küresel düzeyde yeni değerler üreten reeldeki organizasyonlar, sivil toplum kuruluşları, inisiyatifler ve online çevreler karşılıksız olarak desteklenecektir.
Hukuk ve Güvenlik
-“Gizlilik Politikası” eklendi.
-“Şartlar ve Koşullar” kısmı eklendi.
-“Hakkında” kısmına “Ad Astra International Roadmap Booklet eklendi.
-Site kullanıcıların bilgilerinin gizliliğinin korunmasına yönelik kapsamlı güvenlik güncellemeleri gerçekleştirildi.
İletişim
-Ad Astra ekosistemi için 2025 yılında da sosyal medya ağlarının kullanımı öncelikli olmayacaktır. Reel projelerin ve AdAstraa.Net’te etkinleştirilen uygulamaların gelişimine ağırlık verilecektir.
-Daha önce de açıklandığı gibi Ad Astra’nın Türkiye’de etkin bir iletişim grubu (WP, Facebook, Telegram vb.) bulunmamaktadır ve ana üretim merkezi artık Türkiye’de olmadığı için kurulması planlanmamaktadır.
-Yazarlık/proje başvuruları ve siteye girişle ilgili teknik sorular Twitter’da @neobeatkusagi, Instagram’da @adastraanet veya email üzerinden neobeatgeneration@gmail.com‘a iletilebilir.
-Sitenin aktif içerik üreticileri ve yazarları da bu iletişim kanalları üzerinden teknik durumlarla (yeni şifre talebi, öneri, proje başvurusu, geri bildirim) ilgili ulaşabilirler.
-International Roadmap başladığı için AdAstraa.Net tarafından artık herhangi bir kişiye yazarlık önerisi getirilmeyecek sadece reel ve online başvurular üzerinden yeni yazar alımı yapılacaktır. Başvuruların tamamı Editör Kurulu (başvuran yazarın çalışma alanları göz önünde bulundurularak her seferinde özel olarak oluşturulacaktır) tarafından detaylıca incelenecek ve sonuç email aracılığıyla bildirilecektir.
The Beatles’ın kaydettiği son şarkısında ölümsüzleştirdiği gibi:
“Ve sonunda
Aldığın sevgi
Verdiğin sevgiye eşittir.”