OnAir Sahne henüz yeni bir oluşum olmakla birlikte, üretimleriyle, yaratıcı enerjisiyle ve Pop kültürüne karşı alternatif bir yolun olanaklılığını gösteren üretim tarzıyla dikkat çekti. Popüler kültür, müzikte gittikçe etkileri daha da şiddetlenen yozlaşma, “Müziğe sahip çıkmak, kültüre sahip çıkmaktır” iddiasını artık doğurmuştur. Ve bu denklemde, OnAir Sahne gibi duruşunu koruyan, bağımsız sahnelerle, sürekli çağın yeni ritmini arayan deneyselliğiyle müziği gerçekten sevenler için başlı başına bir gülümseme nedeni… Beatkusagi.com, OnAir Sahne röportajını sunar. Soruları OnAir Müzik Yapım prodüktörü Burak Demirsaran yanıtladı.
OnAir Sahne bağımsız müzisyenlere destek veren oluşum. 90’lardan itibaren müziğin değişimi göz önünde bulundurulursa bağımsız müzisyenler varlığını hangi formlarda devam ettirecektir daha çok?
Aslında teknik olarak tüm müzisyenler bağımsız bize göre. Bir sözleşmeye bağlı olsa da süresi sona erdiğinde herkes bağımsız. Bu mantığı aklında canlı tutabilen her müzisyen benliğini ve müziğini özgür kılabilir. Bu fikir onlara hareket özgürlüğü verecektir. Özgür kafalar daha özgür ve deneyim gücü yüksek müzikler üretecektir. Üretim gücü arttıkça da bir forma bağlı kalmaksızın hayat bulacaktır sektör içerisinde. Yapılacak tek şey; var olan müzikal kimlikten taviz vermemeleri olmalı. Dayatmacı yapımcıların sürelerinin tamamlandığı, müzik satmanın daha geniş bir bantta ilerlediği, yapılmayanın yapılacağı ve değerli olacağı bir döneme giriyoruz. Bu durum yapımcı kimliğinin de değişmesine sebep oluyor. Geçiş süresince pek çok satış önerileri ortaya çıkacak ama müzisyen sayısı arttıkça “doğru” yapımcı ihtiyacı artacak ve doğru buluşmalarla doğru projeler doğru kitlelerle daha organize bir şekilde buluşacak.
Spotify’ın müzikte gittikçe dominant hale gelen konumunun ne gibi sonuçları olabilir. Bu duruma bakışınız olumlu yönde midir yoksa olumsuz mu?
Bir firmanın herhangi bir sektörde dominant olabilmesi için bunu istiyor olması gerekir. Spotify da bu anlamda son derece istekli. Tabii ki katkısı da o yönde oldukça iyi. Umut tüm insanlık için belki de günümüz dünyasının en özel duygularından bir tanesi. Spotify da bu sektöre bir umut olabilir. Daha fazla müzik, daha kolay ulaşım, daha fazla dinleme… Doğru yasal telif düzenlemesi ile üç ayaklı bir ticaret kimsenin itiraz edeceği bir şey olamaz.
Bir jenerasyon olarak değerlendirirseniz, müzik tarihinin en üretken dönemi sizce hangisidir?
1950-1960’ların sıkışan Rock’n Roll ve Blues etkisi 70’lerden itibaren endüstrileşen müziğe yönelim sağladı. Farklı müzik türleri ve dinleme oranlarının artması yeni üretim ihtiyaçlarını doğurdu. 80 ve 90’lar ise üretimin çeşitliliğin en yoğun olduğu bir dönem olarak göze çarpıyor. Kesin bir veri olmasa bile müzikal zenginliğin ve farklılıkların fitilinin ateşlenmesi bile her şeyi özetliyor.
90’larda Rock ve Metal müziğin Türkiye’de popülerleşmesiyle, bu kültürün önemli merkezlerinden biri haline gelen Kadıköy’ün, günümüzde oynadığı rol nedir? Beyoğlu eski ışıltısına tekrar kavuşabilir mi?
Bu çok politize bir konu. Rock ve Metal ülkemizde çok uzun yıllardır varlık mücadelesi veren üvey evlat konusu gibi. Tüm dünya üzerinde pek çok yeni müziğin oluşmasında etkisi olan bu tarzlar ülkemizde zaman zaman uyuşturucu satanizm ve ahlaksızlık suçlamaları ile test edildi. Tüm bunlara rağmen ayakta kalmayı başarabilen bu müzikler genç ve sosyal yaşamları yüksek yerleşim merkezlerinde kendisine daha fazla yer buluyor. Beyoğlu’nun eski ışıltısını bulması yönetimde olan hükümetlerin o bölgeye bakış açılarıyla ilgili. Son derece politik olan bu bölgelerde sosyal yaşam var olan hükümetlerin bakış açılarına göre dizayn edilmek isteniyor. Buna direnmek yada direnmemek kimlerin elinde dersiniz?
OnAir Sahne olarak hangi gruplara destek veriyorsunuz. Projelerinizden biraz bahsetmek ister misiniz?
OnAir Sahne, bence teknik olarak bir proje değil. Var olan hayatın gün yüzüne çıkabilmesi için özel bir çaba. Bu çabayı değerlendirmek isteyen herkese kapılarımız açık. Tabii ki bir değerlendirme tekniğimiz var ama öncelikle insanların müzik yapma isteği bizim için çok değerli.
Kişisel olarak müzikle ne zaman ilgilenmeye başladınız? Bununla ilgili sizin için bir dönüm noktası oluşturan bir olay anımsıyor musunuz?
Bu ülkede yetişmiş her birey gibi benimde çok küçük yaşlardan itibaren müzikle bir bağım vardı zaten. Dönüm noktası dediğimiz yer çalıştığım grupların müzik yaparken taşıdıkları inancı görebildiğim gündür.
Müzikte son dönemlerde bir sıkışma ve deformasyon sürecinin yaşandığından söz edebilir miyiz? Sizce yeni bir sounda ve The Beatles’ın yarattığı tarzda bir devrime ihtiyaç var mıdır?
Bu deformasyon ve sıkışıklık müziğin her döneminde var olmuştur. Sistem tıkanırsa şayet işte o zaman bir sihir gerekir. Döneminde The Beatles bir sihirdi ve zaman zaman farklı gruplarla o sihir tekrar etti. Tekrar olacaktır. İhtiyaç var mıdır sorusu çok göreceli. Hangi müziği dinlerseniz dinleyin The Beatles dinlemekten kendinizi alıkoyamazsınız ya da Kurt Cobain, Michael Jackson; Sihir devam edecek…
Kendi başınıza kaldığınızda, sıklıkla tekrar ve tekrar dinlediğiniz gruplar-müzisyenler hangileridir?
Genelde yeni müzikleri tercih ediyorum. Şirketin avantajlarını kullanıyorum. OnAir Sahne için gelen grupları tekrar tekrar dinliyorum (herkesten önce)
OnAir Sahne yola henüz çok yeni çıksa da sosyal medyada kendini hissettirmeye başladı. Takipçilerinizden ne gibi dönüşler alıyorsunuz?
OnAir Sahne yeni gibi gözükse de temeli 2012 yılında Alternatif Müzik’lerin tanıtımını yapan ve destek veren müzik hesapları olarak sosyal medyada zaten vardı. O zamanlar dijital platformlar bu kadar gelişmemişti ve hala CD çıkarılan dönemlerdi; şu an aktif olan OnAir Sahne sosyal medya hesapları (hangi plak şirketinin çıkardığını gözetmeksizin) müzisyenlerden imzalı albümler, konser biletleri veren, yeni şarkıları ilk duyuran aktif müzik hesaplarıydı. Proje ile birlikte hesapların içeriğini değiştirdik sadece… Bu bağlamda takipçilerimizin geçmişten gelen, aktif takipçiler olmasının avantajını OnAir Sahne olarak çokça yaşıyoruz evet. J
OnAir Sahne olarak ortak projeleriniz olduğu başka yapılar var mıdır? Varsa ortak çalışmalarda hangi alanlara yöneliyorsunuz?
OnAir Sahne tek başına bir proje ama şirket olarak farklı konularda da faaliyetlerimiz var tabii ki. Spor Kulübü ve matbaa işleri diye kısaca geçebiliriz.
Youtube kanalınızda yakında bizi hangi sürprizler bekler, biraz bahsetmek ister misiniz?
YouTube da en az dijital müzik platformları kadar önemli günümüzde.
Şu an projeyi kendi kaynaklarımızla yönetiyoruz ve çok daha fazla müzisyene destek sağlamak istediğimiz için imkanlarımız dahilinde şarkının yayınlanıp daha çok dinleyenine ulaşması çalışmaları ilk hedefimizdi; ki bunu OnAir Sahne playlisti ile de gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
OnAir Sahne geliştikçe bunun yansımalarını, projenin nasıl sektörü zengin ve farklı kılan bir hal aldığını umarım hep birlikte göreceğiz.
Hedeflerimizde kaynaklarını müziğe aktaracak muhteşem fikirler var ama önce büyümemiz gerekli, acelemiz yok; adım adım ilerleyecek ve her geçen zaman daha da gelişeceğiz müzik ve müzisyenler adına.
Önemli Bağlantılar:
OnAir Sahne YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=m6jU9EgceGA&list=PLdfqdXCa1C2QtSxm_mDsW35-cLFonbtF7&index=1
OnAir Sahne Spotify
https://open.spotify.com/playlist/06q8xE5Svoucn5BzrptSIq?si=Hp6P6XmcRGyOycWx4A-6uA
OnAir Sahne Fizy
https://fizy.in/S1LDm